organsko voće i povrće

ZAŠTO ORGANSKI PROIZVOD

organski proizvodi

Uslovi u kojima živimo rezultat su dugogodišnje devastacije i zagađenja zemljišta, vode i vazduha, celokupne životne sredine čiji smo nerazdvojni deo. Hrana koju svakodnevno konzumiramo proizvedena je u takvim uslovima i okruženju. Stoga je posebno zabrinjavajuća, iako ne i iznenađujuća, činjenica da čak 90% štetnih materija u svoj organizam čovek unese hranom. Sve ovo dovodi do narušavanja zdravlja i neprestane pojave novih oboljenja savremenog čoveka, potpuno nepoznatih našim precima, ili mnogo učestalije pojave nekih koja su u prošlosti bila prava retkost. Na žalost, savremena medicina uprkos tehnološkom napretku i značajnim ulaganjima u nova istraživanja nema adekvatan odgovor za većinu ovih, uglavnom teških bolesti i stanja. Preventivno ulaganje u zdravlje se stoga logično nameće kao najbolji izbor kako bismo sačuvali svoje i zdravlje naših najmilijih. Pažljiv odabir onoga što jedemo i pijemo je jedan od osnovnih stubova prevencije, svakako uz mentalno, emocionalno blagostanje i pravilnu fizičku aktivnost.

  • Upotreba namirnica bez štetnih sastojaka prvi je i osnovni preduslov za zdravu ishranu i zdravlje uopšte. Kao odgovor na sve lošiji kvalitet hrane nastao je pravac povratku tradicionalnom načinu poljoprivredne proizvodnje koji je dobio naziv organska poljoprivreda a tako proizvedena hrana – organska hrana.
  • Organska hrana je, dakle, hrana proizvedena koristeći metode koje ne uključuju veštačke pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme, nije tretirana zračenjem i ne sadrži industrijske rastvarače, veštačke boje i arome, tragove antibiotika, hormona i lekova.
  • Organska proizvodnja je regulisana zakonom. Proizvođači hrane u većini zemalja uključujući i Srbiju, Evropsku Uniju, SAD, Japan i mnoge druge moraju da steknu posebnu sertifikaciju za organsku proizvodnju, kako bi plasirali svoje proizvode kao "organske".
  • Vrednost organske hrane nije samo u odsustvu štetnih sastojaka, već i u povećanoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina, minerala (kalcijuma, gvožđa, magnezijuma), omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Organski proizvodi imaju davno zaboravljeni miris i ukus koji su namirnice nekada imale, pa možemo reći da je organska ishrana povratak hrani kakvu su proizvodili naši preci.