Dok je veliki unos rafinisanih žitarica povezan sa zdravstvenim problemima kao što su gojaznost i upalni procesi u organizmu, integralne organske žitarice su drugačija priča. Zapravo, unos celovitih žitarica povezan je sa raznim zdravstvenim benefitima, uključujući niži rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska..
Šta žitarice sadrže od nutrijenata?
Neprocesirane organske žitarice sadrže mnoge važne hranljive materije:
- vlakna (opna žitarica obezbeđuje najveći deo vlakana u celovitim žitaricama);
- vitamine (celovite žitarice su posebno bogate vitaminima grupe B, uključujući niacin, tiamin i folate);
- minerale (kao što su cink, gvožđe, magnezijum i mangan);
- biljne proteine (celovite žitarice sadrže nekoliko grama proteina po porciji) i
- antioksidante (mnogi fitonutrijenti iz žitarica deluju kao antioksidanti).
Konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica, kao deo sveukupne zdrave ishrane, smanjuje rizik od srčanih bolesti i može olakšati probavu i sprečiti zatvor. Hrana bogata vlaknima takođe pomaže u stvaranju osećaja sitosti. Odabir celovitih žitarica za najmanje polovinu dnevnih obroka može pomoći u održavanju željene težine.
Zašto organske žitarice?
Konvencionalno gajene žitarice se tretiraju različitim hemikalijama, i kao posledica takvog načina uzgoja sadrže u sebi ostatke različitih tipova pesticida, pa i teških metala, koji su dokazano jako štetni za naš organizam.
Dodatno, kako rastu u zemlji koja je osiromašena nutrijentima, konvencionalno gajene žitarice u sebi sadrže manje nutrijenata od organskih žitarica.
Da biste dobili samo pozitivne efekte od unosa žitarica, neophodno je da konzumirate isključivo žitarice organskog porekla, a po mogućstvu celo zrno žitarica.