Opis
Svinje mangulice proglašene su za genetski resurs, a zbog visokog kvaliteta mesa i specifičnih osobina, interesovanje za ovom vrstom mesa i prerađevina sve je veće.
Najnovije stručno mišljenje o nutritivnim vrednostima mangulice razbilo je predrasude o svinjetini kao masnoj i najmanje zdravoj vrsti mesa. Naime, proizvodi od mangulice zbog svog sastava pozitivno utiču na vrednosti holesterola – smanjuju nivo lošeg (LDL), a povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola. Sadržaj holesterola u mesu mangulice je u proseku za 50-75% niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa.
Intenzivno farmerstvo i jednostrana selekcija rezultirala je, između ostalog, i velikom razlikom mangulica i mnogih plemenitih rasa. Preostale mangulice rezultat su uglavnom prirodne selekcije i seoskih gazdinstava, koja nisu bila u mogućnosti da primenjuju klasičnu veterinarsku preventivu i kurativu.
Meso mangulice ima izuzetne nutritivne vrednosti. Ima veliku hranljivu gustinu – 100 g svežeg mesa sadrži 15 do 20 g visoko-vrednih belančevina, što čini 40% ukupnih dnevnih potreba. Izuzetan je izvor vitamina B, posebno tiamina (zadovoljava čak 50% ukupnih dnevnih potreba), vitamina B6 (20% ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30% ukupnih dnevnih potreba ljudskog organizma). Nisu zanemarljive ni vrednosti gvožđa, sadrži čak 10% ukupnih dnevnih potreba. To je posebno važno za neke kategorije kao što su deca u rastu i razvoju, trudnice, dojilje i sve žene u generativnom periodu, koje su veoma sklone hipohromnoj anemiji, gde je unos proteina, gvožđa i vitamina B12 krucijalan za prevenciju.
Sastojci: svinjsko meso od mangulice I i II kategorije 76%, čvrsto masno tkivo, kihinjska so, mlevena paprika, beli luk, šećer, kim, biber.
Sadržaj proteina mesa je najmanje 20%.
Prosečne hranljive vrednosti na 100g:
Energetska vrednost 1637,9 kJ / 391,84 kcal
Masti 30,47, od kojih zasićene masne kiseline 14,89g
Ugljeni hidrati 4,29g, od kojih šećeri 3,51g
Proteini 26,74g
So 2,63g