Opis
- Bogat vlaknima – Preko 4gr vlakana na 8gr cejlonskog cimeta. Vlakna pomažu varenje i očuvanje vitke linije.
- Niska kalorijska vrednost – Jedna kašika cejlonskog cimeta (c. 8gr) sadrži samo 19.76 kalorija.
- Bogat vitaminima – Cejlonski cimet sadrži niacin, ribovlavin, tiamin, vitamin A, C, E i K, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma i jak imuni sistem.
- Izvor elektrolita – Kalijum je mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, Jedna kašika cejlonskog cimeta sadrži 34mg kalijuma,
- Bogat izvor minerala – Cejlonski cimet sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, mangana i magnezijuma, minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.
- Bogat antioksidansima i fenolima
Cimet se uzgaja preko tri hiljade godina. Uspeva u tropskoj Aziji. Generalno, cejlonski cimet u kome uživamo jeste upravo kora drveta cimeta (Cinanamonum Zeylanicum). Cinnamon u prevodu znači slatko drvo. Posle prvih par koraka na plantaži cejlonskog cimeta, postaje vam jasno zašto je tako nazvan! Proizvodanja našeg cimeta se obavlja na deset lokacija u džunglama Južne i Zapadne Šri Lanke. Sačuvan je tradicionalan način proizvodnje, koji se ipak strogo kontroliše kako bi se obezbedio visoki i pre svega konstantan kvalitet, koji zahtevaju razvijena tržišta.
Tipologija – Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao začinske, koriste se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kineski cimet, koji potiče iz Burme, a najčešće na naše tržište dolazi iz Kine i Indonezije. U Evropi se upotrebljavaju obe. Organski cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapićima i prahu i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je slatko-limunkast, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 procenta eteričnih ulja. Sa druge strane kineski cimet (indonežanski ili kasija) miriše oštrije, a ukus im je peckavo-ljut nutritivni sastav mu je slabiji od cejlonskog uz veliku sadržinu kumarina.
Kumarin je hemijsko jedinjenje sa benzopironskom osnovom koje daje miris biljkama, i kao takav je prirodan sastojak mnogih biljka. Ima jak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navede svrhe. Kumarin je generalno zabranjen kao aditiv hrane zbog moguće hepatoksičnosti. Prihvatljiv dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kg telesne mase. U kineskom ili kasija cimetu može da bude više kumarina nego što je dozvoljeno i zdravo za ljudsku upotrebu. Sa druge strane, nivo kumarina u cejlonskom cimetu je veoma nizak i kreće u dozvoljenim granicama. Studija koja je objavljena u časopisu Američkog udruženja hemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da u proseku kasija (kineski) cimet sadrži 63 puta više kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom. Ista studija ističe da preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Stoga redovna upotreba kasija cimeta svakako nije preporučljiva.
Od začina do „super“ hrane – Cejlonski cimet je pre svega začin ugodne arome i izrazitog mirisa. Međutim tim naučnika istrgao je cejlonski cimet od njegove uobičajne upotrebe i podigao ga na nivo obećavajućeg molekularnog oružja za borbu protiv hroničnih bolesti. Istraživači iz raznih oblasti, uključujući Kiram Panickar, Heping Cao, Bolin Ćin i Ričard A. Anderson, sarađivalo je u izradi ovog značajnog naučnog proboja. Rezultat istraživanja je ponovo uveo antičko interesovanje za terapeutske koristi od cejlonskog cimeta (Cinnamomum zeilanicum), takođe poznat kao “pravi cimet,” u modernu medicinu. Jedinjenja pronađena poznata su po svojim korisnim efektima na nivo insulina, antioksidantinim efektima, efikasnosti protiv zapaljenja i njenih neuroprotektivnih koristi. Rezultati istraživanja su pokazali, da cimet polifenol ekstrakt (CPE) reguliše niz gena i ima značajan uticaj na metabolizam glukoze. Različite studije sprovedene na ljudima pogođenim metaboličkim sindromom, sindroma policističnih jajnika i dijabetes melitus tip 2 je takođe pokazalo blagotvorne efekte sirovog cejlonskog cimeta i njegovog vodenog ekstrakta na glukozu, insulin, lipidni profil i anti-oksidantnog statusa pacijenata.
Stručnjaci su takođe istakli moguće pozitivne efekte cimeta na telesnu građu, mišićnu masu i zapaljenja različitog tipa.