Opis
Organski kakao iz Perua
Organski kakao Just Superior poreklom iz Perua, pripada sorti Criollo, jednoj od najcenjenijih na svetu. Dolazi direktno sa plantaža Perua, od proizvođača koji decenijama proizvodi vrhunski organski kakao i posluje po principima pravedne trgovine (’fer trade’), što je za organski kakao u svetu od ključnog značaja. Just Superior je usko specijalizovan za organski kakao, i nudi vam isključivo proveren i najkvalitetniji kakao jedinstvenog porekla. Sušen na suncu, pažljivo fermentisan a tokom obrade provereno ne prelazi visoke temperature. Time se obezbeđuje očuvanje svih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih benefita koje ova biljka u svom izvornom stanju pruža, a koje se u uobičajenim procesima prerade znatno narušavaju.
Organski kakao – prednosti
Kakao je stotinama godina poznat po svom predivnom ukusu, a ekstemno je cenjen tokom vladavine astečkog cara Montezume. Tokom 1600-ih, organski kakao je donet na evropske obale, a „čokoladne kuće“ su bile popularno mesto za druženje aristokrata. Organski kakao ne samo da ima neverovatan ukus, već ono što je i važnije, spada u jedne od najmoćnijih superhrana na svetu.
Sirovi organski kakao se razlikuje od običnog „kakaoa“ koji možemo naći u supermarketima. Standardni kakao prah i čokolada su agresivno procesirani, sa raznim dodacima, i na ekstremno visokim temperaturama. Ovaj proces uništava veliku količinu antioksidanata i flavanola – upravo onih nutrijenata koji organski kakao čine toliko zdravim. Nedavna studija je pokazala da se između 60% i 90% originalnih antioksidanata koje organski kakao sadrži, gubi uobičajenom „holandskom preradom“ kakaoa. Holandska obrada (alkalizovan kakao) je prvobitno razvijena početkom 19. veka da bi se smanjila gorčina, potamnila boja i stvorio mekši ukus čokolade, ali je nažalost takođe eliminisao gomilu zdravstvenih benefita iz kakaoa.
Neorganski kakao (i neorganska čokolada) je takođe jako tretiran toksičnim pesticidima i hemikalijama za fumigaciju i može sadržati genetski modifikovane (GMO) proizvode.
Dodatno, ako ne želimo da mislimo samo o sopstvenom zdravlju, već i o različitim uticajima na planetu koje imaju naše svakodnevne odluke, za kakao je jako važno znati da kad nije u pitanju organski kakao, postoji velika verovatnoća da su na plantažama kakaoa radile siromašne porodice, čak i deca, koji su plaćeni ispod svake mere a moraju da se bave opasnim poslovima kao što su korišćenje mačeta i primena toksičnih pesticida. Ova priča je poznata i javna, ali nažalost nije zaustavljena još uvek. Međutim, organski kakao podleže sasvim drugim procedurama uzgoja i kontrole i podleže principima fer trgovine i kupovinom organskog kakaoa postajete deo rešenja ovog problema.
Kakao zdravlje
Organski kakao se koristi od pamtiveka pre svega zbog svojih lekovitih svojstva.
Organski kakao i antioksidativna svojstva
Organski kakao sadrži flavonoide, jedinjenja koja pomažu u borbi protiv stvaranja ‘slobodnih radikala’ štetnih za zdravlje – visoki nivoi slobodnih radikala mogu dovesti do oštećenja ćelija i naknadne upale. Izvori slobodnih radikala uključuju normalne metaboličke procese u telu, kao i spoljne stresore kao što su zagađenje, loša ishrana i pušenje.
Organski kakao i anti-inflamatorna svojstva
Flavonoidi se mogu koristiti za smanjenje stvaranja slobodnih radikala. Međutim, kako smo stalno izloženi slobodnim radikalima, takođe je važno boriti se protiv bilo kakve već postojeće štete koju oni uzrokuju. Kakao igra ulogu u borbi protiv upale izazvane oštećenjem slobodnih radikala. Flavonoidi u kakaou pomažu da se stimulišu delovi imunog sistema koji pomažu u hvatanju i uništavanju ćelija koje štete zdravlju.
Organski kakao i holesterol
Pokazalo se da teobromin (koji organski kakao sadrži) smanjuje nivoe „lošeg“ LDL holesterola, dok povećava „dobri“ HDL holesterol. Visok nivo LDL holesterola povezan je sa povećanom stopom srčanih oboljenja.
Organski kakao i raspoloženje
Organski kakao sadrži triptofan koji deluje kao prekursor za serotonin – jedan od glavnih „hormona sreće“ u našem organizmu. Štaviše, konzumacija kakaoa takođe pokreće oslobađanje dopamina (još jedan hormon sreće), potencijalno zbog prisustva molekula zvanog anandamid.
Organski kakao i zdravlje srca
Vazodilatatorni efekat koji ima organski kakao ne samo da pomaže u vežbanju, već može pomoći i da se smanji pritisak na srce. Flavonoidi koji se nalaze u kakaou mogu pomoći u zaštiti i borbi protiv oštećenja endotela – sloja zidova krvnih sudova koji kada su oštećeni mogu dovesti do lošeg zdravlja srca i cirkulacije.
Kakao nutritivni sastav
Organski kakao je bogat mnogobrojnim mineralima kao što su magnezijum, gvođe, kalijum, zink, kalcijum, itd. Unos minerala iz prirodnih izvora je dokazano mnogo delotvornije nego iz sintetičkih izvora. Zato je organski kakao idealan kao vaš potpuno prirodni dodatak ishrani.
Kakao za gvozdje
Kakao za gvozdje je opšte poznat širom sveta. Osim svog bogatog sadržaja gvozdja, flavanoli iz kakaoa utiču na to da je kakao za gvozdje jedna od najboljih biljnih namirnica koja se može upotrebiti.
Kakao prah recepti
Jednostavni načini za uključivanje kakao praha u vašu ishranu:
- Dodajte organski kakao u smutije
- Umešajte kakao prah u običan grčki jogurt za doručak, užinu ili desert sa visokim sadržajem proteina
- Koristite za prirpemu zdravih slatkiša
- Dadajte vaš organski kakao prah u svoje kaše
- Topla čokolada – ugrejte organsko biljno mleko, i dodajte punu supenu kašiku kakao praha, zasladite po želji