Testenine i hleb se kao namirnice na našim prostorima rado i često koriste. Međutim poslednjih decenija su se javila upozorenja za ove namirnice jer su napravljene uglavnom od belog, rafinisanog pšeničnog brašna, sa puno aditiva.
Ovakve testenine i peciva nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i uglavnom predstavljaju “prazne kalorije”. Pored toga, konvencionalno gajena pšenica od koje se prave testenine i hlebovi, se tretira različitim hemikalijama, i kao posledica takvog načina uzgoja sadrži ostatke različitih tipova pesticida, pa i teških metala, koji su dokazano jako štetni za naš organizam.
Kako se gaji neorganska pšenica?
Uzgojom na zemlji koja je osiromašena nutrijentima, konvencionalno gajene žitarice, uključujući i pšenicu, sadrže manje nutrijenata od organskih žitarica. Takođe, poznato je da je današnja pšenica nešto sasvim drugo u odnosu na nekadašnje, stare, autohtone sorte pšenice.
Današnje sorte pšenice su dominantno hibridne, sadrže mnogo više glutena od autohtonih. A to je upravo zbog decenijama rastuće industrije hleba i testenina, kojoj trebaju i odgovaraju hibridne žitarice sa više glutena. Kako zbog niske cene, tako i zbog karakteristike glutena da vezuje, „lepi“ testo, a hlebu daje mekoću i naduvenost.
Šta je alternativa standardnim testeninama i hlebovima?
Na sreću, tržište je brzo odgovorilo novim saznanjima o štetnosti ili nasuprot tome, zdravstvenim benefitima nekih namirnica, i to na način da ne moramo da se u potpunosti odreknemo naših omiljenih jela, ali da ipak konzumiramo mnogo zdravije varijante.
I tako danas, u Just Organic-u možete pronaći čitav dijapozon različitih organskih testenina i hlebova. Ako su od pšenice, to su stare sorte kakva je na primer spelta, ili su kombinovane sa drugim žitaricama koje sadrže više proteina i drugih nutrijenata. Postoje naravno i potpuno bezglutenske opcije i testenina i hlebova.
Šta su galete?
Kao zamena za hleb, u poslednje vreme veoma su popularne galete od različitih žitarica. U početku su najzastupljenije bile pirinčane galete, ali danas ima i onih od kukuruza, amaranta, itd.
Njihova dobra strana je što sadrže malo kalorija, pa su zbog toga dobar izbor za one koji imaju problema sa viškom kilograma. Na primer, 100g pirinčanih galeta ima svega 375 kalorija, odnosno jedna pirinčana galeta ima svega 29 kalorija. Organske galete od žitarica možete koristiti umesto hleba,