Superhranom se zovu namirnice uglavnom biljnog porekla, koje imaju natprosečno visok sadržaj minerala, vitamina, amino-kiselina i biološki aktivnih supstanci (fitonutrijenata). Sa recimo 2-3 kašike neke superhrane unesete jako malo kalorija, a čitav dijapazon nutrijenata i fitonutrijenata.
Često su ove superhrane bogate specifičnim fitonutrijentima (kakao – flavanolima, maka – makaenima, spirulina – fitocijaninom, kurkuma – kurkuminom, itd.) kojih ima jako malo, ili ih nema uopšte u standardnoj hrani, a imaju dokazane benefite za naše zdravlje. Mnoge superhrane su koristili drevni narodi u različitim delovima sveta, hiljadama godina.
Da li su sve superhrane zdrave?
Nisu. Superhrane koje se konzumiraju moraju biti organske, jer u suprotnom mogu i da naštete zdravlju. Na primer, kakao prah koji nije organski je uglavnom alkalizovan, a pored toga sadrži opasne količine teškog metala kadmijuma, i to je opšte poznata informacija.
Cimet koji nije organski (standardni cimet iz prodavnica) u 99% slučajeva je Kasija cimet. Problem sa ovim cimetom je izuzetno visok sadržaj kumarina, za koji se smatra da oštećuje jetru i bubrege, do te mere da je zato svetska zdravstvena organizacija preporučila ograničeno konzumiranje cimeta Kasija.
Organski cimet je u 99% slučajeva Cejlonski cimet, koji ima sva fantastična svojstva cimeta ali sadrži mnogo manje kumarina, i potpuno je bezbedan za upotrebu.
Spirulina je plavo-zelena alga koja se prirodno javlja u tropskim i suptropskim jezerima. Zbog toga što spirulina ima veliku moć upijanja nutrijenata iz vode, može upiti i teške metale i ostala zagađenja ako se nalaze u vodi, i zato je od presudne važnosti da bude organskog porekla i da se rigorozno kontroliše njen uzgoj.
Kako se koriste superhrane?
Organske superhrane se koriste kao zdravi i prirodni dodaci ishrani, koji nam pomažu da imamo više energije, popravimo imuni sistem, dovedemo hormone u balans, održavamo kardiovaskularni sistem zdravim, da detoksikujemo i negujemo organizam.
Orgasnke superhrane su većinom u obliku praha, najpogodnije ih je dodati u šejkove, smutije i kaše. Mogu se i samo razmutiti u vodi ili biljnom mleku.