Preko 700 organsko sertifikovanih proizvoda!

Organsko ulje i organsko sirće

100% organska ulja i sirća stižu na vašu kućnu adresu. U Just Organic ponudi možete naći nekoliko različitih organskih maslinovih ulja, organsko suncokretovo ulje, organsko kedrovo ulje, organsko kokosovo ulje, organsko ulje crnog kumina, organsko ulje noćurka, organsko ulje argana, organsko ulje divljeg lana, organsko ulje kima, organski kakao buter, organsko jabukovo sirće, organsko balzamiko sirće od maline… 

Šta god da vam zatreba od organskih ulja i sirća, spremno je za dostavu preko vašeg Just Organic-a.

Prikazani svi od ukupno 24 rezultata

Zašto su konvencionalna ulja loš izbor?

Ulja iz konvencionalne proizvodnje, naročito rafinisano suncokretovo i slična ulja, se danas smatraju jednim od glavnih uzročnika većine hroničnih bolesti, uključujući kancer.

Rafinirana biljna ulja nisu bila dostupna do 20. veka, kada je nastala tehnologija za njihovu ekstrakciju iz semena. Tokom procesa ekstrakcije ulja iz semena u konvencionalnoj proizvodnji se koriste ekstremno štetni hemijski rastvarači i izrazito visoke temperature. 

Nakon toga se dobijeno ulje, neprijatnog mirisa i neadekvatne boje, dodatno agresivno tretira, kako bi na kraju procesa ličilo na ono što kupujemo u radnji. Hemijski rastvarači i sredstva u preradi, nakon ekstrakcije ulja, su izrazito štetni za organizam

Još veći problem sa rafinisanim biljnim uljima su izuzetno visoke temperature prerade. Ulja spadaju u polinezasićene masti, a one oslobađaju slobodne radikale na visokoj temperaturi, čak i svetlosti. 

Slobodni radikali su nestabilni molekuli, ili joni velike reaktivnosti, koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije pri čemu dovode do biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja. 

Rafinisana biljna ulja (od kojih je kod nas najzastupljenije rafinisano suncokretovo ulje) su najbogatiji izvor najopasnijih molekula, tj slobodnih radikala.

Organska ulja i masti – jedino zdravo rešenje

Kod biljnih ulja je praktično imperativ koristiti organska, hladno ceđena (nema narušavanja njihove osetljive strukture) i upakovana u staklene i tamne boce, jer i svetlosti takođe negativno utiče na njihovu oksidaciju (oslobađanje slobodnih radikala).

Organska biljna ulja, hladno ceđena, i adekvatno upakovana, mogu biti veoma lekovita. Mnoštvo dokazanih zdravstvenih benefita možete očekivati od redovne upotrebe orgasnskih hladno ceđenih ulja kao što su ulje crnog kumina, ulje divljeg lana, maslinovo ulje, ulje kima, itd. 

Međutim, ni organska hladno ceđena ulja ne treba zagrevati, već ih koristite u salatama ili jednostavno popijte kašikom kao lekovit dodatak ishrani. Sa druge strane, masti koje dobro podnose termičku obradu na visokim temperaturama su zasićene masti. 

U njih spadaju maslac (možete ga naći kod nas u sektoru mlečni proizvodi), mast (u sektoru proizvodi od mesa), ili, ukoliko ne jedete namirnice životinjskog porekla, biljne masti koje većinom sadrže zasićene masne kiseline kao što su kakao buter, kokosovo ulje ili palmina mast. 

Sve ove masti su potpuno bezbedne za korišćenje na visokim temperaturama, jer su stabilne i ne oslobaćaju slobodne radikale.

Top

Radno vreme
Svakog radnog dana: 09-20h
Subotom: 09-17h

Pratite nas