Potražnja za visokokvalitetnim, organskim proizvodima nikada nije bila veća. I nije ni čudo što se ta pokretačka snaga koja traži najbolje, najprirodnije i najkvalitetnije proizvode, okrenula i jednoj izuzetno popularnoj grani industrije tj. svetu alkohola i vina.
Šta se koristi u proizvodnji neorganskih vina?
Već skoro pola veka mnogi od najpoznatijih vinskih regiona (posebno, ali ne i isključivo u Francuskoj) su se oslanjali previše na hemijska đubriva, pesticide, herbicide i insekticide.
Katastrofalne posledice hemikalija koje se koriste u različitim poljoprivrednim sektorima dovele su povećanja popularnosti organskih i biodinamičkih metoda za uzgoj grožđa i proizvodnju vina.
Istovremeno, porasla je svest o zdravstvenim rizicima u vezi sa izlaganjem hemikalijama koje se primenjuju u vinogradima – što je potvrđeno brojem tužbi koje su podneli bivši radnici vinograda ili njihovih porodica. Ipak, još uvek postoji dosta vinograda širom sveta koji primenjuju program sistematskih, redovnih, sintetičkih i hemijskih prskanja svojih vinograda.
Organska vina kao siguran izbor
Na organskim vinogradima se ne koriste herbicidi ili sintetička koncentrovana đubriva, a u organska vina je zabranjeno dodavati veštačke aditive. Ovo čini organska vina daleko bezbednijim za upotrebu.
U Just Organic-u možete pronaći probran asortiman stranih i domaćih organskih vina. Izdvaja se domaća firma Imperator sa svojim izuzetnim sertifikovano organskim vinima kao što su suvo belo vino Claudius, suvo crveno vino MAXIMIANVS i druga.