Zašto su organski kokosov šećer i kokosov sirup dobar izbor?
Organski kokosov šećer i kokosov sirup su idealne zamene za običan šećer. To su 100% prirodni i veganski zaslađivači karamelastog ukusa. Smatraju se celovitom hranom jer se dobijaju isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja bilo kog sastojka.
Drvo kokosa u svoj nektar povlači mnoštvo nutrijenata iz bogate zemlje na kojoj raste tako da pored šećera, ovi zaslađivači sadrže i minerale, vitamine, antioksidanse, proteine i inulin u tragovima. Stoga su rezultati istraživanja pokazali da kokosov sirup i kokosov šećer imaju nešto niži glikemijski indeks od drugih zaslađivača (šećera, meda, agave itd.).
Organski med je ustvari med kakav je nekad bio
Iako se većinom sastoji od vode i šećera (najviše fruktoze), med je vrlo kompleksna namirnica, koja ima stotine različitih komponenti kao što su enzimi, aminokiseline, organske kiseline, vitamini, minerali, fenoli (flavanoidi i fenolne kiseline), enzimski i neenzimski antioksidanti.
Zbog ovoga se smatra da med ima pozitivan uticaj na poremećaje sa varenjem; alergijske simptome; sezonske prehlade; jačanje imuniteta; i anemiju.
Međutim, kvalitetan med je danas jako teško naći. Organski med podrazumeva nekoliko jako važnih stvari koje garantuju njegov kvalitet, kao što su: zabranjeno stavljanje lekova i antibiotika u košnice, kao i korišćenje otrovnih pesticida za kontrolu parazita, zabranjeno prihranjivanje pčela šećerom, kao i važan uslov da je za sakupljanje organskog meda neophodno naći okruženje koje je potpuno nezagađeno i to u prečniku od 3km.
Organska proizvodnja meda uključuje i veoma važnu etičku komponentu, a to je da je maticama zabranjeno odsecanje krila koje je nažalost često kod konvencionalne proizvodnje meda.
Just Organic je prva prodavnica organske hrane u Srbiji, pa smo tako i prvi prodavali organski med koji je proizveden u Srbiji pre nekoliko godina. Sada se trudimo da uvek imamo nekoliko opcija organskog meda, različitih organskih šećera, kao i različitih organskih veganskih zaslađivača.