Zbog čega su jaja važan deo ishrane?
Jaja se smatraju jednom od najkompletnijih i najzdravijih namirnica. Nekoliko decenija se pogrešno smatralo da unos jaja treba da bude strogo ograničen zbog holesterola. Danas je ta pogrešna teorija potpuno napuštena (kao jedna od prvih stvari koja je nedvosmisleno pokazana je da unos hrane sa holesterolom ne podiže holesterol u krvi – šta više nekad ga i obara) i dokazano je upravo suprotno.
Jaja obezbeđuju neophodan izvor potpuno kompletnog proteina (jednog od ljudima najiskorisnijih), esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina, lako iskoristivih vitamina i minerala (naročito holina koji je neophodan za izgradnju ćelijske membrane i urednu moždanu funkciju, i vitamina rastvorljivih u masti A, D, K vitamina, itd), i antioksidanasa kao što su lutein i zeaksantin.
Međutim, industrijalizacija nam je donela masovnu proizvodnju jaja, koja podrazumeva industrijski uzgoj i prehranu kokošaka, koja nema nikakve dodirne tačke sa tradicionalnim uzgojem, pa su posledično ta jaja potpuno različita namirnica u odnosu na ono što su nekad bila.
Značaj mleka i mlečnih proizvoda
Mleko i mlečni proizvodi mogu biti veoma zdrave i ukusne namirnice. Pre svega koriste se hiljadama godina širom sveta. Mleko je bogato nutrijentima (proteini, masti, Kalcijum, vitamin D, Riboflavin (B2), vitamin B12, Kalijum, Fosfor, Selen…).
Mleko sadrži i stotine različitih masnih kiselina, uključujući konjugovanu linolnu kiselinu (CLA) i omega-3. Konjugovana linolna kiselina i omega-3 masne kiseline povezane su sa mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Međutim, konvencionalno mleko i mlečni proizvodi su vrlo upitnog kvaliteta i bezbednosti.
Zašto su konvencionalna (neorganska) jaja i mleko i mlečni proizvodi toliko štetni?
Postoji više razloga. Prvi je da se životinje drže u jako lošim uslovima – nemaju prostora ne samo za kretanje, nego neretko čak da se bilo gde pomere, nikada nisu napolju i na dnevnom svetlu.
Zbog takvog načina života se ne hrane ispašom, što je za njih jedino prirodno, već se hrane isključivo koncentrovanom hranom na bazi žitarica (koje nisu njihova primarna prirodna hrana), i to u neadekvatno velikoj količini, kako bi što pre dostigle željenu težinu.
Drugi razlog je što takvi uslovi života, surovi i neprirodni, dovode do pada imuniteta i čestog oboljevanja životinja, pa se kao standardni deo procedure ovog načina uzgoja, njima redovno, čak i preventivno, daju antibiotici.
Ti antibiotici ostaju u tragovima u mleku i jajima, i ovo je postao ozbiljan problem na svetskom nivou, jer se dešava da ljudi postaju imuni na antibiotike, kada im trebaju.
Treći razlog su hormoni, koji se daju životinjama da bi brže rasle i napredovale. Ostaci hormona u jajima i mleku dovode do niza jako ozbiljnih problema i kod odraslih, a kod dece naročito.
Dodavanje hormona je zabranjeno zakonskom regulativom i verovatno se odgovorni proizvođači toga pridržavaju, ali je dobro poznato da se neki proizvođači konvencionalnog mleka i jaja toga ne pridržavaju.
Kako onda bezbedno konzumirati jaja, mleko i mlečne proizvode?
Da biste dobili samo pozitivne efekte od konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda neophodno je da konzumirate isključivo mleko organskog porekla. Na primer, mleko krava koje jedu uglavnom travu sadrži značajno veće količine konjugovane linolne kiseline i omega-3 masne kiseline.
Takođe, organsko kravlje mleko sadrži veće količine korisnih antioksidanata, poput vitamina E i beta-karotena, koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv oksidativnog stresa. Just Organic je prva prodavnica organske hrane pa tako i organskih jaja, mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji.